Joomla bestaat alweer 12 jaar

De tijd vliegt! Joomla bestaat al weer 12 jaar. Dat lijkt niet echt lang, maar eigenlijk bestaan ze nog veel langer. Joomla is de opvolger van Mambo.

In San Francisco heeft de LinuxWorld 2005 Conference & Expo zowel goed en slecht nieuws moeten verwerken. Dit ging over Mambo, een extreem populair CMS (Content Management System) destijds dat webontwikkelaars gebruikten als een makkelijke interface om websites te bouwen.

Het goede nieuws was dat Mambo de 2005-prijs voor Best Open Source Solution kreeg.

Echter, het slechte nieuws van de conferentie had invloed op de gehele Mambo gemeenschap. Miro International, de maatschappelijke backing van Mambo, ging zichzelf opnieuw herorganiseren. De nieuwe instelling in de vorm van een stichting werd een non-profit organisatie, genaamd de Mambo Foundation. De stichting werd goedgekeurd tijdens de conferentie, en dat was niet wat de kernontwikkelaars die hun hart en ziel in Mambo hadden gestoken, hadden verwacht. Zij zagen het als een staking tegen hun open source principes en betrokkenheid bij Mambo. De gemeenschap splinterde snel: de kernontwikkelaars namen Mambo's code en begonnen met hun eigen CMS-project, helemaal los van Miro. En zo was Joomla geboren.

Joomla is in die 12 jaar inmiddels uitgegroeid tot de meest populaire Content management Systeem (CMS).
In 2008 is bij ons weten de laatste release uitgebracht van Mambo.

Afdrukken